De ce citim?
Unul dintre motivele pentru care citim este generat de dorința de a scăpa de o lume „nebună”, o lume în care uneori nu ne regăsim. Citim ca să ne salvăm. Acesta este și cazul scriitorului britanic Matt Haig, născut în 1975 la Sheffield și apreciat din ce în ce mai mult de către cititori pentru onestitatea cu care scrie despre teme deloc facile.
Debutând ca scriitor de literatură pentru copii și adolescenți - o parte dintre cărțile lui Matt Haig sunt publicate de Nemira - puțini știau, până la apariția cărții „Reasons to stay alive” („Motive pentru a rămâne în viață”) din 2015 că acesta s-a confruntat cu o lungă perioadă de depresie pe când avea 24 de ani, o perioadă în care, din cauza atacurilor de panică, nici cele mai simple activități nu mai erau posibile.
Haig povestește într-un interviu pentru „Hay Festival”din mai 2015 cum singura modalitate de a face față acestei dureri existențiale a reprezentat-o lectura cărților din copilărie precum „Hobbitul”, „Winnie the Pooh” sau „De veghe în lanul de secară” ca evadare din realitatea cruntă într-o copilărie unde totul era perfect și apoi refacerea drumului înapoi în realitate prin punerea pe hârtie a ceea ce simte. Treptat, lectura și scrisul au devenit modalități de a-și depăși boala și de a învăța să trăiască din nou, de a ieși din propria sa minte pentru a descoperi că reclădirea realității nu e un proces atât de complicat.
Lectura și scrisul au devenit o terapie pentru Matt Haig, la fel ca și în cazul unui mare scriitor american, Ernest Hemingway. Acesta spunea că „nu există prieten mai loial decât o carte” iar abordarea sa asupra scrisului era una extrem de categorică: „toate cărțile bune sunt la fel, în sensul că sunt mai adevărate decât ce ar fi putut să se întâmple, iar atunci când ai terminat de citit una vei simți că toate ți s-au întâmplat ție și toate îți aparțin ție: lucrurile bune și cele rele, extazul, remușcarea și tristețea, oamenii și locurile și cum a fost vremea. Dacă poți ajunge să oferi oamenilor asta, atunci ești un scriitor.”
„Cuvintele mi-au vindecat mintea”spune Matt Haig, privind cărțile ca unul dintre motivele esențiale pentru a rămâne în viață, pentru că ele ne fac legătura cu restul umanității în timp ce ne ajută să ne redescoperim.
Cuvintele conduc înspre o poveste, iar povestea reprezintă, în forma ei cea mai simplă, o schimbare, fie că această schimbare e una fizică sau mentală. Poveștile pe care le citim ne conving de faptul că lucrurile inevitabil se schimbă și astfel, și noi ne putem schimba, putem ieși din starea în care ne găsim cu ajutorul cărților pe care le citim. Pentru un scriitor, drumul de la lectură la scris este unul și mai intens dar cu șanse și mai mari de a se regăsi și înțelege din nou. Citim ca să evadăm, dar ne regăsim pe noi înșine prin acest proces al evadării, mai buni, mai inteligenți, într-o versiune îmbunătățită mental și spiritual.
Articol din revista "Ipostaze" nr. 2, decembrie 2017
コメント